Menu
Begrippenlijst

De getallen staan voor het aantal kleuren per zijde. Bij 1/0 wordt het papier aan één zijde met 1 kleur (PMS) bedrukt, de andere zijde is onbedrukt (1/0 staat dus voor enkelzijdig bedrukt in 1 kleur).

 • 1/1 staat voor dubbelzijdig bedrukt in 1 kleur.
 • 2/0 staat voor enkelzijdig bedrukt in 2 kleuren.
 • 4/0 staat voor enkelzijdig bedrukt in 4 kleuren.
 • Bij 4/4 wordt het papier aan beide zijden met 4 kleuren (full color CYMK) bedrukt. (4/4 staat dus voor dubbelzijdig full color).

een A-formaat is een eenheidsformaat voor papier, waaraan drukpers formaten zijn gerelateerd. Dit zijn de meest gebruikte formaten:

 • A1: 600 x 840 mm
 • A2: 420 x 600 mm
 • A3: 300 x 420 mm
 • A4: 210 x 297 mm
 • A5: 148 x 210 mm
 • A6: 105 x 148 mm
 • A7: 70 x 105 mm

Het aanleverformaat is het formaat waarop je het ontwerp bij ons aanlevert. Bij een A4 flyer is dat 210 x 297 mm plus 3 mm afloop rondom, het aanleverformaat is dus: 216 x 303 mm.

Aflopend bedrukken betekend dat de bedrukking tot aan de rand van het papier loopt. Wanneer je drukwerk aflopend is dan hebben 3 mm afloop op je ontwerp nodig. Je levert dan je bestand aan met aan alle zijdes 3 mm meer beeld. Door dit te doen ontstaan er geen onverwachte witte randen tijdens het snijden.

De bladspiegel is de afmeting van een bladzijde. Omdat het drukvel altijd groter is dan het eindproduct, wordt alles wat buiten de bladspiegel valt bij de afwerking afgesneden.
Dit word ook wel een afsnede genoemd, dit is het deel van het bedrukte papier wat buiten de snijlijnen valt.

CMYK is de gangbare afkorting voor Cyaan (blauw), Magenta (rood), yellow (geel) en black (zwart). Dit kleurensysteem wordt toegepast bij standaard vierkleurendruk.
Als u een vierkleurendruk toepast word er automatisch gesproken van een full color drukproces opgebouwd uit de 4 basiskleuren , met deze kleuren kunnen bijna alle kleuren nagebootst worden.

DPI betekend dots per inch. Dit is een eenheid van resolutie van uitvoerapparaatuur uitgedrukt in punten (dots) per strekkende inch. De resolutie van een beeldscherm is over het algemeen 72 dpi, de resolutie van een te drukken foto is 300 dpi.

Lamineren is het aanbrengen van een transparante folie d.m.v. warmte en lijm. Deze kan mat of glanzend of kan een linnenstructuur bevatten.

Offset is een vlakdruktechniek gebaseerd op het principe dat water (vochtwater in de pers) en vet (drukinkt) elkaar afstoten. Het beeld wordt vanaf een metalen drukplaat, die eerst vochtig gemaakt wordt waarna de inkt op de vetaantrekkende delen (het drukbeeld) gezet wordt, via een rubber cilinder op het papier overgebracht.

Een oplage is het aantal te drukken exemplaren.

Een PMS-kleur is een gestandaardiseerd kleursysteem van Amerikaanse herkomst, gebaseerd op acht uitgangskleuren (geel, warm rood, robijnrood, rhodaminerood, paars, diepblauw, cyaan en groen) alsmede zwart en transparant wit. Hieruit zijn 505 mengingen gemaakt met vaststaande nummers. Aan de hand van de eveneens gegeven receptuur kan men deze kleuren zelf mengen, ofwel ze van de fabrieken die het systeem hanteren (verscheidene, zowel in de USA als in Europa) in de juiste samenstelling betrekken. Het systeem is echter in sommige landen (o.a. Duitsland) minder bekend.

Bij pregen word door persing in een vorm en tegenvorm een reliëf op papier aangebracht.

Resolutie is de aanduiding van de kwaliteit van een afbeelding of uitvoerkwaliteit van een apparaat bijv. printer uitgedrukt in dpi. Voor drukwerk wordt doorgaans 300 dpi gebruikt.

RGB is een kleurensysteem, uitsluitend bedoeld voor weergave op een beeldscherm, opgebouwd uit rood, groen en blauw. U dient uw bestanden dus niet aan te leveren in RGB. Om kleuren voor full color drukwerk te kunnen verwerken zijn bestanden nodig die zijn opgemaakt in CMYK.

Rillen is een techniek waarbij het drukvel wordt gekneusd op de plaats van de vouw. Hierdoor verloopt het vouwen eenvoudiger. Rillen is sterk aan te raden bij papiersoorten vanaf 170 gram.

Stansen is het snijden, in de meeste gevallen met een speciaal daarvoor gemaakt mes, van papier of karton in een bepaalde vorm.

Een UV-lak is een hoogglanslak voor drukwerk met zeer sterke eigenschappen die door middel van Ultra Violet licht op de drukpers gedroogd wordt.

Open chat
Powered by
  TOP